Nurcihan Körpe

Nurcihan Körpe


MUTLULUK

08 Nisan 2022 - 21:18

Mutluluk
Herkese Merhabalar,
Hayatta kalmak için hepimizin bir motivasyon kaynağı vardır ve mutluluk da bunlardan biridir.
Mutluluk ve motivasyon hayattaki her şey için tek bir parçadır. Gel gelelim mutlu insan olabilmek için yeterince çaba harcıyoruz. Gözden kaçırdığımız nokta ise mutlu insan olunmadığı çünkü mutluluğa sahip olunmaz. Mutluluk dediğimiz şey anlık bir süreçtir.
Hep mutlu olduğunuzu düşünün. O zaman ödül ne olacak?
Kapıdan çıktığınızda 200 tl bulduğunuzu düşünün ama bu mutluluk onu harcayana kadar sürecektir.
Milli piyangodan büyük ikramiye kazanan insanları hepimiz biliyoruzdur. Bu insanların kısa süreli mutluluğu yerini strese bırakır ve hayatlarına zengin, mutsuz insanlar olarak devam ederler. Çünkü çeşitli korkular, düşünceler zihinlerinden çıkmamaya başlar.
Peki ya stres nedir?
Bir ceylan hayal edelim ve bu ceylan ırmak kenarından su içecek olsun fakat ırmakta onu bekleyen timsah vardır. Bu ceylan ya timsahla savaşacak (ki bu savaşı kazanması düşük bir ihtimal) ya da kaçacaktır. Burada ceylanın stresi savaş veya kaç tepkisini başlattığı için motivasyon kaynağı olmuş oldu.
Patolojik stres ise sadece insanda olan bir durumdur. Yani fizyolojik streste bir stresör karşısında savaş veya kaç tepkisi verirken patolojik streste vücut savaş ya da kaç enerjisini gönderdiği halde kişi bazen ne kaçabiliyor ne savaşabiliyor. Stresör karşısında bir şey yapamadığı için “öldüm bittim ben” söylemlerini görüyoruz ve böylece farklı rahatsızlıklar da söz konusu olabiliyor.
Modern insan mutlu mu?
İlkel insanların bizden çok daha mutlu olduğu düşünülmekte. Evrimsel olarak baktığımızda modern insan sürekli rekabet içinde. Bazen en sevdiklerimizle bile rekabet içinde olabiliyoruz çünkü hayatın oluşumu artık buna evrildi. Rekabet bizi motivasyonel şekilde mücadeleye itiyor çünkü bir şekilde hayatta kalmamız gerekmektedir.
Mağara insanı zamanında bir şeylerin hep bir “en”i vardı. En yakışıklı, en güzel, en zeki, en güçlü...
Son dönemlerde medya etkisiyle ve insan kalabalığıyla hiçbir şeyin “en”i olamıyoruz. Rekabet duygumuz tatmin olmadığından da mutsuzluk ve başarısızlık beraberinde geliyor.
Modern insan neden mutlu değil?
Sistematik bir yaşam tarzı var. Doğdun. İlkokul, ortaokul, üniversite, iş yaşamı... Bu tek yönlü yaşamda ciddi bir rekabet sorunu ve “en” olamama korkusu hâkim.
Bu modern yaşamın içinde nasıl daha mutlu olacağız?
Sistematik yaşam tarzından biraz sıyrılıp hayatımızı çeşitlendirmek yaşam doyumumuzu arttıracak faaliyetlere yönelmek faydalı olacaktır. Yaşadığımız hayatta kısıtlı renkleri görüyoruz ve görebildiğimiz renkleri arttırmalıyız. Bunun için ilgi alanları doğrultusunda hobiler edinilebilir. Hobiler mutluluğu arttırmada en önemli etkenlerdendir.
Bir şekilde hayatta herkes kendini kısıtlıyor ve baskılıyor. Bu kısıtlama ve baskının verdiği gerilimi azaltabilmek için farklı sosyal gruplara girmeliyiz.
Modern yaşamın handikabını aşmak için yeni alternatifler üretebilmek çok önemlidir. Her zaman “en” olmasak da olur. Bazen bir konuda sadece iyi olduğumuzu bilmek yeterli gelebilir. Düşünce yapımızı değiştirerek başlayabiliriz. Hayatımızı mükemmel olmaya çalışarak harcamak yerine bazen de olduğu kadar diyebilmeliyiz…
Sağlıkla kalın…
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum