Nurcihan Körpe

Nurcihan Körpe


TOKSİK POZİTİFLİK

14 Mart 2022 - 13:04

TOKSİK POZİTİFLİK
Merhabalar,
Herkesin “canım çok sıkılıyor, içimden hiçbir şey yapmak gelmiyor” dediği bir dönemi olmuştur. Peki bunu dediğiniz zaman çevrenizdeki kişilerden gelen cevaplar nelerdi? Örneğin “sıkı can iyidir çabuk çıkmaz”, ya da “aman canım boşver olumlu düşün olumlu olsun, negatifi çekme şimdi” gibi cümlelerle karşılaşmışsınızdır.
Çevrenizden gelen bunun gibi birçok cevap sizi bu zorlayıcı duyguları düşünmemeye, onları hissetmiyormuş gibi davranmanıza sebep olabilir. Hatta belki çevrenizdeki insanların böyle söylemleri sayesinde olumsuz bir tuh halinde olmanın suçluluğuna kapılıyor bile olabilirsiniz.
Bu suçluluk ruh haline girmeden önce durun ve gözden geçirin! Çevrenizdeki bu insanlar TOKSİK POZİTİF eylemlerinde bulunmanızı istiyor olabilirler mi?
Nedir bu toksik pozitiflik? Bu sıralar çok meşhur bir kalıp olmakla birlikte aslında hissedilen olumsuz duygudurumunun yaşanmasına izin vermeyen bir terimdir.
Yaşam süremiz boyunca olumlu durumlar ve hisler yaşayabileceğimiz gibi olumsuz birçok durumla da karşılaşırız. Çünkü yaşam dediğimiz yolculuk budur. Yaşam yolculuğu sırasında mutluluk, sevinç, cesaret, memnuniyet hissetmek kadar stresli, sinirli, gergin, üzgün, öfkeli, yorgun ve sıkılmış hissetmek de normaldir.
 Yapılan bazı araştırmalara göre beynimiz olumsuz deneyimleri hatırlamaya olumluları hatırlamaktan çok daha yatkındır. Toksik pozitiflik ise bu olumsuz duyguları görmezden gelmemizi, bastırmamızı ister.
Biraz düşünelim. Beynimizin bu yatkın olduğu kimyasına karşın, yaşadığımız olumsuz duyguları görmezden gelip onları bastırırsak, yok sayarsak hatta belki de bu duyguları küçümsersek ne olur?
Kısa vadede bu bir çözüm gibi görense de uzun vadede daha kötü sonuçlar doğurur. Çünkü bastırdığınız şey her ne ise günün birinde daha güçlü bir şekilde size geri dönecektir. Aynı zamanda buna rebound etkisi de denir.
Ne yapalım?
Olumsuz duyguları görmedikçe neyle başa etmeye çalışacağınızı da bilemezsiniz.
Bırakın canınız sıkılsın. Bunun için korkmayın ve gözden geçirin, buna sebep olan şey nedir? Neler olduğunda canınız sıkılıyor? Ne zamandır böyle hissediyorsunuz?
Ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
Kendinizi dinleyin, duygularınızın farkında olun.  Duygularınız da sizin bir parçasınız, sizi siz yapan yapıtaşınız. Bunları gösterin ve bundan çekinmeyin.
Hayat sadece siyah ve beyazdan ibaret değildir. Eğer isterseniz milyonlarca renk görebilirsiniz.
Sağlıkla kalın…




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum