Nurcihan Körpe

Nurcihan Körpe


BİRAZ MOLA

25 Ocak 2022 - 11:06

BİRAZ MOLA
Pandemi gölgesinde geçen onca zamandan sonra çocuklarımız okullarına geri döndüler. Kimi çocuk adaptasyon sorununu uzunca bir süre yaşarken kimi çocuksa duruma hemen uyum sağlayabildi derken ilk dönem bitti ve karneler alındı.
Unutmamalıyız ki karne çocukların kişiliğini ve hayattaki becerilerini, başarılarını yansıtan bir belge değildir. Bu sadece akademik bir durum göstergesidir. Ebeveynlere önerim karnesi zayıf(!) gelen çocuklarına küsmeyip, onlara sırt dönmemeleri. Aksine çocuklarına her durum ve koşulda inandıklarını, onların yanında olduklarını hissettirmeleri.
Bugün çoğu üniversite mezunu bile kendi işini yapmazken çocuklarımıza bu konuda kızmak onlar açısından daha yaralayıcı bir deneyim oluyor. Hatta belki de ileride çok başarılı olacağı bir yeteneğini köreltiyor bile olabilir.
Şunu unutmamalıyız ki hayatta çoğu şeyi yerine koyma imkânı vardır. Kariyer, meslek, para, ev, araba gibi. Ancak parçalanmış çocukluk deneyimlerini yerine koyma imkânı yoktur ve kişinin geleceğini şekillendiren unsur bu çocukluk deneyimleridir.
Yine de bu tatilde bazı önerilerde bulunmak istiyorum
Çocukların pandemi başladığından beri gördükleri konuları pekiştirebilecekleri kaynak edinmeleri,
Tatili boş geçirmeden düzenli olarak tekrar yapmaları okul açıldığında derslerden geri kalmamaları, eksikliklerini gidermeleri adına önemli.
Bunun dışında ailece aktivite yapmaya, çocukların duygularını görebilmeye özen gösterilmeli,
Bu süreçte odaklanma becerilerini geliştirebilmeleri için yaşlarına uygun kitaplar okumalı, hatta bunu ailece düzenli bir aktivite haline getirebilmeleri,
Doğanın içinde vakit geçirmeleri,
Fiziksel aktivitelere ağırlık vermeleri,
Çocuğa uygun hobi edinimini tavsiyelerim arasında sayabilirim.
Yine ebeveynler ders çalıma konusunda çocuğu sıkmayacak düzeyde teşvikte bulunmalılar.
Son olarak çocuğun enerjilerini boşaltmaları adına parkta oynamak, bisiklet sürmek gibi yardımcı aktivitelerde de bulunabilirler.
Sağlıkla Kalın…

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum