TAM KAPANMA ZAMANINDA ÇİFTLERE ÖNERİLER

Nurcihan Körpe

Merhabalar,

Pandeminin getirdiği yasaklarla birlikte birbirleriyle hiç olmadığı kadar vakit geçirmek durumunda kalan çiftler aslında birbirlerini tanımadıklarını fark etmeye başladılar. Evlilikteki sorunlar pandemiyle birlikte artış gösterdi.

İlk başlarda olan Cumartesi-Pazar günleri sokağa çıkma yasağında evde kalan çiftler başlangıçta güzel zaman geçirdiyse de bu durumun sürekliliği bazı yıkımlara yol açtı. 

Pandemi öncesi çiftlerin genel rutinleri hafta sonlarını sevdiklerine ayırmak, aile ziyaretleri veya gezmekten ibaretken pandemi dönemiyle birlikte hem alan hem de kişi kısıtlamasıyla süreç ilerledikçe can sıkıcı bir hal almaya başladı. Bunların bir sonucu olarak da ne yazık ki çiftler arasında birbirlerine tahammül edememe, iletişim kopukluğu, daha çok sanal dünyada vakit geçirmek, birlikte geçirilen kaliteli vaktin olmayışı ve paylaşımların giderek azalması gibi nedenlerden çıkan tartışmalar boşanmalara yol açtı.

Tüik verileri de boşanma sayılarında pandemi dolayısıyla artış olduğunu gösterdi.
Öneriler: Evlilik acele verilen bir karar olmamalıdır.

Evlenme kararı vermeden önce eşlerin birbirlerini iyi tanıması gerek

Kişinin önce kendini tanıması lazım, belli bir olgunluğa ulaşmalı, buna göre de kriterlerini iyi belirlemesi gerek. Ben kimim? Bana göre olan kim? Nelerden hoşlanırım? Nelerin bana yapılmasını istemem? Sorularını kişilerin kendilerine sormalarını öneririm.

Tartışmalar her ilişkinin kaçınılmazıdır fakat önemli olan tartışmanın şiddeti ve o tartışmayı nasıl aşabildiğinizdir. 

Uyumlu bir evlilik uzlaşma ve denge halidir. Pandemi sürecinde tartışmalar daha sınır noktalarda yaşanabilir bu yüzden tartışmayı yapıcı bir tartışmaya çevirmeye özen göstermek gerekiyor. bunlar da sağlıklı iletişimden geçiyor.

Pandemi döneminde sağlıklı iletişim için dikkat edilmesi gereken şeyler var. Bunlar;
Eleştirmemeli, kınamamalı, yargılamamalı ve görüşlere saygı göstermeli,
Ses tonu, vurgulamalar, jest ve mimiklere tartışma esnasında dikkat edilmeli çünkü karşımızdaki kişi yanlış anlamaya müsait bir durumda olacaktır.

Eşinizin ne demek istediğini anladığınıza emin olun ve anlatmak istediği şeyi ona özetleyin
Tartışma konusunda birbirinizi anladığınıza emin olduktan sonra beraber çözüm önerileri oluşturun, bu önerilerden uygun olduğunu düşündüğünüzü seçip uygulayın,
Eğer anlaşamadığınızı düşünüyorsanız bu konunun daha sonra tekrar konuşulması talebinde bulunun.

Olayları eşinizin bakış açısından görmeye çalışın

Kendinize kişisel zaman ayırın

Eşinizi mutlu edecek küçük sürprizler yapın

Birbirinize özel zamanlar ayırın

Herhangi bir şeyi beraber yaparak eğlenceli hale getirin. Örneğin yemek yapmak, birlikte hobi edinmek, sorumlulukları paylaşmak.

Bunların yanında psikolojik destek almalarını da önerebilirim.

Sağlıkla kalın…