İşte saçı döken hatalar

Saç dökülmesi için sabundan çeşitli yağlara ve keratine kadar birçok bakım türü deneniyor. Fakat birçok insan istediği sonucu alamıyor. Peki, saçı sabunla yıkamak doğru mu? Saç için keratin bakımı nasıl yapılır? Saça iyi gelen yağlar nelerdir? Sabunun sudaki kireci saç tellerine çökdürdüğü için saçlarda sertleşme gibi problemlere neden olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Özdemir, saç dökülmesinde merak edilen tüm yöntemler hakkında bilgi verdi. İşte saç için keratin bakımından sabuna ve yağlara kadar merak edilen detaylar…

İşte saçı döken hatalar
11 Şubat 2021 - 11:02 - Güncelleme: 15 Şubat 2021 - 12:31
Saç dökülmesi ve saçlarda yıpranmaya karşı birçok sabun ve yağ deneyip başarılı olamadıysanız bu haberimiz tam size göre. Prof. Dr. Mustafa Özdemir, sabun, keratin ve saç için yağlar konusunda doğru bilinen yanlışları anlattı.

 Prof. Dr. Mustafa Özdemir, saçı sabunla yıkamanın her zaman doğru bir davranış olmadığını belirtti. İşte keratin bakımı ve saç için yağlar hakkında merak edilenler...

Keratin nedir?

Keratin saçlarda, tırnaklarda, dişlerde ve derimizde bulunana temel proteinlerden biridir. Saçların, tırnakların ve derimizin bütünlüğünü sağlamada önemli görevi vardır.

Keratin eksikliği saçı nasıl etkiler?

Keratin eksikliğinde saçlarda dökülme, kopma, tırnaklarda kırılma ve deride hızlı yıpranmaya neden olur. Beslenme bozukluğu, hormonal düzensizlikler, sigara, stres, vitamin ve mineral eksiklikleri, çevresel kirleticiler, saça uygulanan mekanik ve kimyasal işlemler keratin proteinine zarar vererek saçların dökülmesine, kurumasına, kopmasına, mat görünmesine, şekil alma bozukluklarına ve taranma problemlerine yol açar.

Keratin bakımı nasıl yapılır?

Saç botoksu, keratin bakımı veya Brezilya keratini adlarıyla yapılan keratin bakımı aslında elektriklenmiş veya dalgalı saçları yatıştırmak amaçlı kullanılan kimyasal bir işlemdir.

Saça yoğun keratin uygulaması sonrasında saç tellerine yapışan keratin ve takiben bu keratini saçta tutmak için silikonlu şampuanla yıkama işlemi yapılır. Böylece saçlar geçici olarak parlak ve kolay taranır hâle gelir. Her gün fön çekmek zorunda olan kişiler için kurtarıcı olabilir. Keratin bakımı mutlaka deneyimli ellerde yapılmalıdır. Ancak bu bakım yine de ısıl işlem uygulandığı için saçlarda kopma ve kırılmalara neden olabilir.

Keratinin yan etkileri var mı?

Ayrıca keratin bakım ürünlerinin büyük kısmında allerjen ve kansorejen etkiye sahip bir kimyasal olan formaldehit içerdiği unutulmamalıdır. Keratin ve diğer besin maddelerinden zengin bir diyetle doğal olarak vücudumuzun keratin oranını yükseltebiliriz. İşte gerçek bir keratin bakımı ve yüklemesi budur.

Keratin hangi besinlerde bulunur?

Keratin, en çok lahana, brokoli, soğan, pırasa ve sarımsak gibi sebzelerde bulunur. Vücudunuzun keratin oranını yükseltmek için bu gıdaları yemeniz gerekir. Karaciğer, balık, yoğurt ve süt, keratin içeren diğer besin kaynaklarıdır.


Sabunla saç yıkamak doğru mu?

Sabun sudaki kireci saç tellerine çökdürdüğü için saçlarda sertleşme, matlaşma ve taramada problemlere yol açar. Daha uzun ve ince saç tellerine sahip bayanlarda bu durum daha çok ortaya çıkar.

Saçlı deri ve saç yapısına uygun olmayan sabunlar kullanıldığı zaman bu problemlere ek olarak saç derisinde kepek ve kaşıntılara da neden olabilir. Daha kalın ve kısa saçlara sahip erkeklerde uygun sabunlar kullanıldığı zaman bu problem genellikle görülmez.


Kimyasal kirlenmeye neden olmayan sabunlar saç dökülmesi, yağlanma, saçlı deride kepek veya şampuanlara bağlı alerjik şikâyeti olan bireylerde bu şikâyetlerine iyi gelecek sabunlar tavsiye edilebilir.

Saça iyi gelen yağlar nelerdir?

Hemp seed (Kenevir), Jojoba, Coconut (Hindistan cevizi), Tamanu (Meryem pelesengi), Avocado, Evening primrose (Çuha çiçeği), Borage (Hodan), Pumpken seed (Kabak çekirdeği), Neetle seed (Isırgan otu), Olive (Zeytin), Almond (Badem), Argan yağları saç ve saçlı deriye iyi gelen sabit yağlardır.

Lemon, Thyme, Cedarwood, Rosemary, Lavender, Ylang ylang, Palmarosa, Cypress, Clary sage, Chamomile german, Rose otto, Sandalwood, Clove, Pellargonium saç için kullanılan aromatik yağlardır. Bu yağlar farklı bileşenlere sahip olduğu için farklı etkileri vardır.

Saç için yağ nasıl seçilmeli?

Saçınızdaki şikâyet durumuna göre hangi yağın kullanılması gerektiği fitoterapi uzmanı doktorlar tarafından reçete edilmesi sizin için en iyi sonuçların alınmasını sağlayacaktır. Sabit yağların aromatik yağlarla kombine edilmesi her iki yağ çeşidinin tek başına kullanılmasından daha başarılı sonuçlar doğurur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum